Какъв хардуер използваме в Server-Backup.eu?

Може би знаете (или не?), но от известно време е стартиран проекта Server-Backup.eu, който цели да осигурни защита на вашите данните при проблем със собственият ви сървър, като ги записва на отдалечено backup пространство.

Прочетох няколко статии, показващи какъв хардуер използват компании като Etsy.com и 37signals.com и реших да напиша нещо по въпроса. Разбира се, Server-Backup.eu е доста далеч от тяхната хардуерна инфраструктура, но все пак се стремим да поддържаме същите условия за сигурност и uptime като тях и много други компании.

С какво разполагаме:

Nagios – винаги, когато има проблем с някоя от бекъп машините, Nagios е там и ни информира за да вземем незабавни мерки и да отстраним проблема. С него следим най-вече колко са пълни дисковете на съответните машини и дали всичко с тях е в изправност, дали имаме неработещ диск или пък имаме проблем с RAID масива.

Cacti – следим натоварването на дисковете, на мрежата и на машината като цяло. Не искаме да имаме проблеми с прегряла техника 🙂

SMART checks – няма как без тях 🙂

RAID 6 – най-сигурният (за момента) RAID, който използваме за да сме сигурни в надеждността на данните.

Hardware – разполагаме с общо 3 машини, с достатъчно големи хард дискове за да има място за всичките ни клиенти. Две от машините са само Backup и нищо друго, а третата служи като front-end машина за вътрешните системи и проверки, за консистенцията на бекъпите и за стартирането на бекъп процесите (когато това е нужно).

Не се плашете като виждате цени в паунди (GBP). Проекта беше стартиран за България, но малко фирми там оценяват важността на това да имаш резервно копие на данните си на място, различно от собственият ти сървър. Общо взето не им се дават пари за подобна услуга, при положение, че (цитирам) “за 100 лв си взимаме още един хард, слагаме го на сървъра/компютъра и сме готови с бекъпа”.

П.С. Hardware
Подсетиха ме, че в крайна сметка съм забравил хардуера 🙂

Преди не беше нищо особено, но сега имаме това: Supermicro 6027R-E1R12N. Две напълно идентични машини, разположени в различни data центрове за максимална сигурност на данните.