Как да си сменим термо пастата на видео картата.

Така нареченото препастиране или смяна на термо пастата на видео картата ще доведе до много благоприятни резултати. Ефекта на практика е не само удължаване живота на хардуера чрез намаляване на вероятността за прегряване (и опасност от разлепване на чипа), но и намаляване на шума от вентилатора. Причината за това е по-ниската температура на графичния чип по време на работа, което води до по-ниска скорост на въртене на вентилатора, съответно по-малко шум.
Колко често? Това е спорен въпрос, но личното ми мнение е че веднъж годишно е напълно достатъчно.
Колко струва? На практика цялата процедура ще ви отнеме около 10-15лв за термо паста и около 10-15 минути работа.
Какво ни трябва? Най-важното нещо е термо паста, подходяща отвертка, салфетка.

Избора на термо паста е доста важен. На пазара се намират термо пасти в различни по обем опаковки, качество и цени. Практиката ми е показала, че добро съотношение цена/качество имат продуктите на Cooler Master и Arctic Cooling. Цените варират от около 7 до 15лв за около 4 грама, което ще е достатъчно за десетина препастирания. Личните ми фаворити са Arctic Cooling MX-2, Cooler Master IC Essential E1 и Arctic Silver 5. Първата се характеризира с доста добри параметри, втората с ниската си цена, а последната, въпреки че е от много време на пазара не се представа по-зле от конкурентите си. Именно Arctic Silver 5 има една особеност, а именно че е електро проводима и трябва да се внимава много когато се поставя, за да не дадете на късо някой от елементите около кристала на видео чипа.

Каква е самата процедура?
1. Трябва да огледате внимателно вашата видео карта и да се ориентирате как да демонтирате охладителя. На различните модели може да има различен начин за захващане. На нашия образец GiGaByTe ATI Radeon HD 5770, захващането беше с 4 болта през долната част на платка. Развиваме болтовете и внимателно с леки въртеливи движения отделяме охладителя от видео чипа. При свалянето трбява да се внимава и да не се прилага прекомерна сила, за да не се нарани кристала на чипа.

2. Следва почистването на старата паста. Тя задължително трябва да се махне, както от чипа, така и от охладителя. С помощта на салфетката изключително внимателно се забърсва кристала на видео чипа и остатъците от паста около него. Най-добре е когато се получи огледален блясък. При някои модели чипове около ядрото има разположени SMD елементи, които трябва да пазите при почистването. Ако отчупите някой от тях има вероятност да повредите платката. Следва почистването на охладителя. Може да използвате флакон със сгъстен въздух, компресор или четка, за да премахнете натрупалата се мръсотия и прахоляк по вентилатора и горната част на охладителя.

3. Поставяне на новата паста е лесно, но не трябва да се прекалява с количеството. Колко трябва да се сложи – толкова, за да може да се покрие целия кристал равномерно и след поставянето на охладителя да не разлее настрани. Видимо може сами да си прецените от снимките.

4. Сглобяваме по обратния път като внимаваме да поставим правилно охладителя и без да го движим спрямо кристала на чипа. Включваме вентилатора в съответната букса и сме готови. 🙂

5. Резилтати? В зависимост от съсътоянието на старата паста може да се получат доста фрапиращи резултати. При нашия образец ATI HD 5770 с максимално консумирана енергия от 108W, след препастирането температурите паднаха от 89 до 67 градуса под пълен товар. Вентилатова почна да се върти по-бавно и стана безшумен.

Ето и малко нагледен материал: