Как се сменят кондензатори?

Рано или късно идва края на живота на кондензаторите на нашия хардуер. Основната причина за това е стареенето на електролита им, температурата и лошото захранване.  Електролитния кондензатор не трябва да е надут, разтекал се или с нарушен корпус. Ето и няколко примера на дефектирали такива:

Ремонта на този проблем е възможен и не е изключително сложен. За ремонта са ни необходими подходящите инструменти, резервни кондензатори отговарящи по параметри на дефектиралите и малко свободно време. Подмяната отнема в зависимост от броя на кондензаторите около 40-50 минути. Цената на кондензаторите също варира в зависимост от стойностите и производителя, но е в рамките на стотинки за брой. При избора на новите елементи е хубаво да се изберат кондензатори с по-висока температура 105 градуса, понеже разликата между тях и обикновените е съществена. За мен лично производителя не е от основно значение. Другите параметри са капацитет и работно напрежение. Ваното е никога да не подменяме кондензатори с такива, но с по-ниски параметри. Препоръчително е да се използват със същите показатели, но в някои случаи може да използваме по-високоволтови или с малко по-голям капацитет. Не във всички случаи това е възможно, защото ще ни ограничи габарита са самия елемент. Ако ремонтирате по-стари дънни платки, ще забележите, че на времето габарита е бил доста по-голям спрямо предлагания на пазара в момента.

И нека пристъпим към действие. Как точно става подмяната? За безпроблемна смяна е необходимо да намерим точно изводите на кондензатора от долната част на платката. След това е необходимо да добавим допълнително калай на изводите. Това е важно, за да може лесно да ги загреем с поялника и внимателно да извадим кондензатора от платката. Това може да стане като го издърпаме с ръка или пинцети, понеже понякога температурата не позволява да работим без някакъв допълнителен инструмент. Важно е нагряването да става едновременно и на двата извода на кондензатора и да не се използва прекомерна сила при издърпването. Трябва да внимаваме и със сеседните елементи да не бъдат засегнати.

Другото нещо което трябва задължително да спазим по време на смяната е поляритетът. Обикновено на ситопечатът на дънната платка е написано къде е “+” и къде е “-“. На всеки кондензатор също е маркирано, но може да се ориентирате и по дължината на крачетата на кондензатора. По-дългото краче винаги е “+”. Преди поставянето на новия елемент пак повтаряме процедурата по добавяне на допълнителен калай, за по-лесно поставяне. Нагряваме едновремено двата отвора и внимателно вкарваме кондензатора. След като го вкараме напълно добавяме отново калай на конекторите, за да елеминираме възможността за студена спойка и с помощта на секачки отстраняваме излишно дългите крачета.

За почистването на стария раздекъл се електролит може да използвате четка за зъби и изопропилалкохол, който може да намерите по магазините за електроника. Леко зачистваме засегнатите места с напоената четка, като внимаваме с SMD елементите по платката.

Преди и след смяната:

При новите дънни платки сманата е по-трудна, поради намалените производствени толеранси на отворите и вложените по-малко материали. Въпреки това подмяната е възможна, но има вероятност ремонта да е неуспешен. В нашия случай сменихме кондензаторите да стара двупроцесорна дънна платка за Pentium III (s.370), поради факта, че въпреки възрастта си има доста потенциал, особенно за проекти като Y2K, които надявам се скоро да са повод за нова статия.